M45 - A Plejádok csillaghalmaz
Látható csillagászati objektumok

16 Tau, 17 Tau, 18 Tau, 19 q Tau, 20 Tau, 21 Tau, 22 Tau, 23 Tau, 24 Tau, 25 eta Tau, 26 Tau, 27 Tau, 28 Tau, Alcyone, Asterope, Atlas, Barnard's Merope Nebula, Celaeno, Electra, IC 349, IC349, M45, Maia, Maia Nebula, Merope, Merope Nebula, Merope nebula, NGC 1432, NGC 1435, NGC1435, Pleiades, Pleione, Sterope II, Taygeta, The star 18Tau, The star Atlas (27Tau), The star Celaeno (16Tau), The star Electra (17Tau), The star Merope (23Tau), The star Pleione (28Tau), The star Sterope I (21Tau), The star Taygeta (19Tau), The star ηTau


Amivel készült:
Mechanika:
SkyWatcher EQ-6R Pro GoTo (bordásszíjhajtással)
Távcső:
Skywatcher Esprit 100ED képsíkkorrektorral
Kamera:
ZWO ASI1600 MM Pro
Vezetés:
ZWO OAG
Vezetőkamera:
ZWO ASI290 MM Mini
Vezérlő:
ZWO ASIAIR
A felvétel adatai
Objektumok:
M45
Expozíciós adatok:
100 x 300s
Készítés időpontja:
2020. szeptember 15-16.
Helyszín:
Nagybörzsöny
E18°49'29" ; N47°55'57"
Rövid ismertetés
A Messier 45 vagy M45 (egyéb közismert nevei: Plejádok, Fiastyúk vagy Hetes - a legtöbb ember által szabad szemmel látható csillagok száma miatt) a Bika csillagképben található, a Földtől 443 fényévre lévő nyílthalmaz elnevezése. Az ókori kultúrák már ismerték ezt a halmazt. Az Ószövetség három helyen is megemlíti a Plejádokat: Jób,9,9; 38,31 és Ámós 5,8. Hésziodosznak a Munkák és napok című könyvében, Homérosznak pedig az Odüsszeia és az Íliász című műveiben is található egy-egy részlet róluk.
A görög mitológia az M45 szabad szemmel is látható csillagait hét nővérnek, Atlasz és Pléioné lányainak tartotta, ők voltak a Hyádok féltestvérei. A hét nővért Órión, a Vadász üldözte az égbolton, de Zeusz galambokká változtatta őket, hogy megmenekülhessenek. A nővérek: Celaeno, Electra, Taygeta, Maia, Asterope, Merope, Alcyone, a szüleik: Atlasz és Pléione - ezeket a neveket viselik a halmaz legfényesebb csillagai. A maorik és az ausztrál őslakosok Matarikinek, a perzsák Parveennek hívták a Plejádokat, de a csillaghalmaz ismert volt a kínai, a maja, az azték, a sziú és a cseroki kultúrában is. A Fiastyúk a magyar mondákban is szerepel, több történet is kapcsolódik hozzá. A japánoknál a csillagkép neve Subaru, így az autógyár jelvényében is a Plejádok csillagai láthatóak. Sok UFO-hívő szerint földönkívüli lények érkeznek rendszeresen hozzánk a csillagairól.

Szabad szemmel is látható, 7x50-es binokulárral már mintegy 20 csillag látható, 5 cm-es refraktorral (lencsés távcsővel) 15-szörös nagyítás mellett meglepően szép látvány. Galilei a maga készítette kezdetleges távcsöveivel már 36 csillagot talált a területen. Észlelésére az őszi és a téli hónapok a legmegfelelőbbek. Július elején a hajnali égen tűnik fel, de leginkább a navigációs szürkület idején látható, augusztusban viszont már késő éjszaka kel. A delelése szeptemberben hajnali 4-5, októberben hajnali 2-3, novemberben valamivel éjfél után, decemberben 23, januárban 20-21, februárban 18-19, márciusban pedig 16-17 óra környékére esik, ilyenkor Magyarország szélességéről alig 20°-ra található a zenittől. Láthatósága április végéig tart, ekkor viszont már az esti polgári szürkületben elvesznek csillagai.

A Plejádok nyílthalmaz egyben mozgási halmaz is. Csillagainak közös jellemzője, hogy egy irányba tartanak, ez a hely a Naprendszer felől nézve az Orion csillagkép északi részére esik. Miközben a halmaz tagjai erre haladnak, egyben távolodnak is a Naprendszertől, tehát a mozgásuk látszólagos iránya összetartó. Természetesen a mozgás látszólag csekély, évtizedes távlatban is csak töredék ívmásodpercnyi. A halmaz csillagászati értelemben viszonylag fiatalnak számít, korát 115 millió évesnek becsülik. Szabad szemmel is látható tagjai mind B6 - B8 színképtípusú fehér óriáscsillagok. A több száz, lényegesen halványabb halmaztag között feltűnően sok a hirtelen kifényesedést mutató, a csillagfejlődés egészen korai szakaszában járó fler csillag. A teljes csillagcsoport több mint 500 tagból áll, és körülbelül 4 teleholdnyi területet foglal el az égbolton. A Plejádok köde porfelhő, amelyet a visszavert csillagfény tesz kevésbé láthatóvá. Látszólagos átmérő: 2°. Életkor: 150 millió év (forrás: wikipedia)