Balási Álmos vagyok, 1962-ben születtem. Budapesten élek és dolgozom.
A fotózás családunkban hagyomány, így már gyerekkoromban megtanultam a hagyományos fekete-fehér és színes fényképezés alapjait, labormunkáit. Fizikatanár édesapám korán megismertetett a csillagos ég rejtelmeivel, kisebb iskolai távcsöveken fürkészvén a nyáréjszakai égboltot álmodni sem mertünk annak fényképezéséről. Nem létezett akkor GoTo, sokáig kerestünk egy-egy égi objektumot kisebb-nagyobb sikerrel. Így elég gyorsan feladtam. A fényképezés viszont végigkísérte életemet.
Felismerve a digitális fényképezés nyújtotta plusz lehetőségeket, korán áttértem arra. Első digitális gépem egy Nikon Coolpix 990-es volt, ezt követte egy Nikon Coolpix 5700, majd a DSLR gépek sora.
Közel 30 éve foglalkozom számítástechnikával, jártasságom kiterjed képfeldolgozó és kiadványszerkesztő programok használatára is.

2019-ben egy kedves barátom meglátogatott vidéki hétvégi házunkban, és egy távcsőbemutatót tartott. A helyszín jó adottságokkal rendelkezik az éjszakai égbolt kémlelésére. A bemutató alatti beszélgetések hamar hozták a felismerést, hogy ez egy olyan hobby lehet, amely gyerekkori álmomat valósítja meg. Testhezállónak találtam, mert tökéletesen ötvözi a műszaki ismereteimet a fotózással és a képfeldolgozással. Így a lehető leggyorsabban elindultam és beszereztem az induláshoz szükséges eszközöket. Persze a korábbi fotós tapasztalatok segítettek abban , hogy a kezdő lépéseket és akadályokat könnyebben teljesítsem. Viszont nagyon sok új dolgot is meg kellett tanulnom. A szakirodalom böngészésével eltöltött számtalan óra, majd a csillagos ég alatt töltött éjszakák kezdték meghozni az első eredményeket: képernyőmön kezdtek mejelenni a szebbnél szebb égi objektumok. 2020-ban tagja lettem a Magyar Asztrofotósok Egyesületének.

Külön köszönettel tartozom  az asztrofoto.hu és a tavcso.hu weboldalak lelkes tagságának a sok bátorításért, észrevételért, útbaigazításért. Barátaim egyre kíváncsibban követték munkámat, egyre többen érdeklődtek, ezért határoztam úgy, hogy megosztom fotóim ezen a weboldalon.

  e-mail: almos@balasi.hu