Balási Zita
Írisz-köd
"Csillagközi poron átal
csillog kéklő Isten-szem.
Néz sok vaksi század óta
átragyogva Mindenen.

Nyitott ablak a világra –
hat fényévnyi szélesen
Fura forma pupillája,
tágul: lásson élesen."
Gondolatok az univerzumról

"Egy galaxisban több milliárd csillagot találunk, és magában az univerzumban több milliárd galaxis létezik. Minden csillag igazából egy nap, és minden nap körül több bolygó is kering. Gondolj bele abba, hogy az életre alkalmas bolygókon milyen életformák jöhettek létre, ha nekünk, embereknek az elmúlt hat évezredben - ami mérhetetlenül kis idő - sikerült megteremteni a civilizációnkat. Egyszerűen kell, hogy legyenek olyan civilizációk, akik az űrhajójukon képesek elérni a kozmosz legtávolabbi pontjait is, és ismerhetik a világegyetem minden titkát. Ha elfogadod egy olyan emberfeletti tudással rendelkező faj létezését, amelyik a galaxisokon keresztül telepatikusan tud kommunikálni egymással, és szabadon közlekedik az univerzumban, akkor közel kerülsz ahhoz a képhez, amit az emberek Istenről gondolnak." 

(Stanley Kubrick)


"Egy olyan világegyetemben, amelynek méretei tízmilliárd fényévben, kora tízmilliárd évben mérhető, bizonyára sohasem fogunk mindent megtudni. Állandóan érnek meglepetések."

(Carl Sagan)
A weboldalon található fotók szerzői jogvédelem alatt állnak. Semmilyen formájú felhasználásuk nem megengedett a szerző előzetes jováhagyása nélkül. A használat feltételei